Gedragsverandering is nog niet eenvoudig. Regelmatig belanden mensen in de zogenaamde dramadriehoek. Met name in relatie tot anderen en met name als er een conflict is ontstaan.

Transactionele analyse

De dramadriehoek is een bekend model van de TA, de transactionele analyse. Kort en goed: de transactionele analyse is een praktische theorie over gedrag en communicatie. Het model is bruikbaar als je jezelf beter wilt begrijpen en effectiever wilt omgaan en communiceren met anderen.

Dramadriehoek

De dramadriehoek is een driehoek met drie rollen: de aanklager, de redder en het slachtoffer. En dan heb je ook nog omstanders. Heb je een moeizame relatie met iemand of is er een conflict, dan kan het maar zo zijn dat je in de dramadriehoek zit. De redder biedt graag hulp – gevraagd en ongevraagd, de aanklager verbergt zijn eigen zwakte en wijst anderen op hun zwaktes en het slachtoffer betrekt het op zichzelf. En de omstanders, die ogenschijnlijk niet meedoen? Die wanen zich veilig buiten schot te blijven maar kunnen ondertussen behoorlijk vervelend zijn. En, afsluitend, het gecompliceerde van de dramadriehoek is dat de rollen inwisselbaar zijn en dat mensen in een conflict verschillende rollen en posities kunnen innemen. Wie in de driehoek zit, maakt onderdeel uit van het drama.

Positieve alternatief

De kunst is om uit de dramadriehoek te stappen. Of het zogenaamde positieve alternatief te creëren. Veen Treen kan u daarbij helpen. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.